Soorten paardenbox

Er zijn veel soorten paardenboxen te vinden op de markt. Het makkelijkste onderscheid dat je kan maken, is dat er een paardenbox is voor buiten en een paardenbox voor binnen. Voor beide geldt wel een minimale afmeting van 3 x 3 meter. Aan de hand van een binnen- of buiten box kan een paardenbox erg verschillen in materiaalgebruik.

Maar ook in afmeting bijvoorbeeld. Zo zal je voor binnen wat kleinere boxen treffen, wel met de minimale afmeting, en voor buiten wat grotere boxen. Soms bestaat er ook de mogelijkheid om een uitloop te nemen waardoor het paard wat maar ruimte heeft om rond te lopen. Ook zijn er verschillen in de vervaardiging van paardenboxen te vinden. Sommige paardenboxen zijn met de hand vervaardigd terwijl andere in een fabriek gemaakt zijn.

Een paardenbox voor buiten

Bij een paardenbox voor buiten is het natuurlijk van belang dat deze gemaakt is om verschillende weersomstandigheden aan te kunnen. Zo zie je vaak voor een paardenbox voor buiten dat er gebruikgemaakt is van hard hout dat een aantal keer behandeld is. Ook zijn de stallen dan voor een deel van metaal gemaakt. Dit biedt stevigheid en kwaliteit voor buiten.

Een paardenbox voor buiten die van hout is gemaakt heeft wel om de zoveel tijd een onderhoudsbeurt nodig aan de buitenkant. Na een aantal jaar kan de beschermlaag verdwenen zijn en ontstaat er rotting of uitdroging. Om dit te voorkomen is het raadzaam om de paardenbox met regelmaat te schuren en opnieuw te schilderen.

Een paardenbox voor binnen

Een paardenbox die voor binnen gebruikt wordt heeft wat minder eisen dan een paardenbox voor buiten. Voor een paardenbox voor binnen geldt echter wel dat je moet zorgen voor voldoende ventilatie voor het paard. Het kan soms zijn dat de ventilatie in een paardenstal wat stagneert. Dit kan je voorkomen door te kiezen voor een hogere stal, waardoor er meer luchtcirculatie ontstaat boven het paard of de paarden.

Of zorg ervoor dat je een paardenbox voor binnen hebt die voldoende ventilatiegaten heeft. Bijvoorbeeld luikjes in de wanden van de box. Of metalen spijlen aan de bovenkant van de wanden die zorgen voor wat frisse lucht. Bovendien is het fijner voor de paarden om zo ook contact te hebben met mensen of eventueel andere paarden.